Agenda

Paasretraite 'De Belofte van het Zwarte Ei' 17-21 april 2019
woensdag, april 17, 2019 - 16:30 t/m zondag, april 21, 2019 - 15:00

Deze vierdaagse stilte-retraite wordt gehouden in de dagen voorafgaand aan Pasen. Hoewel Ineenhutjeopdehei niet georganiseerd wordt vanuit een specifieke religie of spirituele stroming, volgen we in deze retraite het proces van transformatie zoals herkend wordt in het Heidense Lentefeest 'Eastre', waarin het ei het teken van vruchtbaarheid en nieuw leven symboliseert, en de Paasperiode uit het Christendom; met Goede Vrijdag (de dood van het oude), Stille Zaterdag (de periode van 'verduren' en 'uithouden' waarin het oude er niet meer is en het nieuwe er nóg niet is) eindigend op 1e Paasdag (de verrijzenis en belichaming van het 'Nieuwe'). Het Geheim van het Zwarte Ei staat daarmee voor het aanschouwen van dat wat wil 'sterven' om ruimte te maken voor spontaan 'nieuw leven' in ons, door ons, in onze relatie en betekenis tot anderen en de wereld om ons heen.

Deze stilte retraite vindt plaats in het trainingscentrum St Clara naast het eeuwenoude klooster van de Capucijnen in Velp/Grave, gelegen aan de prachtige uiterwaarden van de Maas. Dit plekje is enige jaren geleden door een van de omroepen verkozen tot het 'stilte plekje van Nederland' en de kloostertuin is in 2018 verkozen tot de mooiste van Nederland.

Een stilte-retraite ontspant de verkrampte identiteit van het ingeperkte 'zelf' dat voornamelijk zetelt in het hoofd, in de rijkdom van het voelend hart, en lost op in de soevereiniteit die gevonden wordt in de Stilte, waarin het Leven zelf zich manifesteert door jou en als jou ! De retraite geeft een hernieuwd gevoel van richting over wat er in jouw leven wil gebeuren; elk moment opnieuw. 

Deze bijzondere Paasretraite 'De Belofte van het Zwarte Ei' is een intensieve retraite waarin stille groepsmeditaties, oefeningen en meditaties (uit christendom, jodendom, soefisme, boeddhisme en advaita vedanta), individuele afzondering en wandelingen in de natuur elkaar afwisselen. Alle deelnemers hebben elke dag een moment van individuele begeleiding met Robbert. Geschikt zowel voor hen die nog nooit een stilte retraite hebben gedaan en als voor hen die al eerder een vierdaagse Re-treat je Hart deden en graag nóg eens in de stilte willen oplossen. 

Begeleiders:
Robbert van Bruggen en assistent(e)
Groepsgrootte:
Max 12
Kosten en info:

Voorafgaand aan elke retraite vindt er een kennismaking plaats met elke deelnemer; meestal telefonisch of via skype en indien gewenst en haalbaar face to face. Doel is behalve een korte kennismaking, toelichting te geven op het retraite-proces, ruimte te bieden voor het stellen van vragen en om even stil te staan bij jouw keuze om nu een meerdaagse stilte-retraite te willen doen.

In de weken na de retraite is de retraitebegeleider beschikbaar voor vragen die rijzen n.a.v. de retraite. 

Download hier de brochure, waarin ook de annuleringsregeling beschreven staat.

Locatie:
Velp/Grave, Clarahuis, naast Capucijnenklooster uit 1647
Disclaimer: Download
Re-treat je Hart 3-7 juli 2019
woensdag, juli 3, 2019 - 16:30 t/m zondag, juli 7, 2019 - 15:00

Een stilte-retraite gaat over een diepe verschuiving van je identiteitsbesef. Over wie je nou echt bent. Van de 'storm in een glas water' naar de onlosmakelijke verbinding met de 'oceaan'. Van het ingeperkte ik-besef en het zelfbeeld dat we over onszelf hebben, zakken we geleidelijk van het overactieve denken in het hoofd steeds meer in de rijkdom van het voelend Hart (met al haar intuities, beelden, subtiele ingevingen, diepe emoties) en kan het zomaar gebeuren je ik-besef zomaar oplost in de Soevereiniteit van de stilte. Terug naar het beeld van de oceaan; je ontdekt dat de golf aan de oppervlakte geen afgescheiden ik-je is, maar het is de oceaan zelf die zich verheft tot golf. 

We zijn zo geidentificeerd geraakt met alle verhaaltjes die we zelf hebben verbonden aan ervaringen in ons leven of die van buitenaf hebben gekregen door oordelen van anderen dat we ze zijn gaan geloven als 'de waarheid'; we zijn zo diep geidentificeerd met onze gemoedstoestanden dat we zijn gaan geloven dat we zeggen 'ja zo ben ik!' . We weten niet meer wie we ten diepste zijn. We zijn die tijdloze geestertoestand uit onze vroege kindertijd, waarin we ons verwonderden over de kikkervisjes in de sloot vergeten. In retraite kan dat eindeloze bewustzijn zomaar ineens weer geproefd worden, niet door iets 'nieuws' te bereiken door inspanning, maar doordat je ontspant in Her-innering van Dat. 

Een stilte-retraite is een proces waarin alle uiterlijke afleiding voor een bepaalde periode wordt ontmoedigd. Geen sociale interactie, zelfs geen oogcontact met anderen, maar simpelweg met aandacht zijn bij het proces waarin die klontering aan gedachten en emoties langzaam maar zeker uit elkaar zakt, en ze door ons heen trekken. Het enige dat je hoeft te doen is simpelweg te verwelkomen wat er door je heen trekt zonder dat te wilen veranderen. Het is een proces dat zowel bevrijdende als momenten van worsteling kent, waarin zich zowel vage onrust als diepe gevoelens aandienen; waarin het pijnlijk maar ook extatisteedch kan zijn. Geleidelijk of schoksgewijs ontspan je uit de dynamische kramp van het gehaaste ik-je in het bewustzijn waarin dit alles verschijnt. Je ontdekt dat je het leven zelf bent, dat zich uitdrukt als jou. Niets minder ! Dit ontspannen mondt uit in een diepgevoelde vrede en 'zin' met een levend kompas, waarin je met de soeveriniteit van de Stilte op elk moment aanvoelt wat er op dat moment in je leven wil gebeuren.

Re-treat je Hart is een intensieve retraite waarin stille groepsmeditaties, oefeningen en meditaties (uit soefisme, boeddhisme, christendom, jodendom, advaita vedanta en Jungiaanse psychologie), individuele afzondering en wandelingen in de natuur elkaar afwisselen. Alle deelnemers hebben elke dag een moment van individuele begeleiding met Robbert. Geschikt zowel voor hen die nog nooit een stilte retraite hebben gedaan en als voor hen die al eerder een vierdaagse Re-treat je Hart deden en graag nóg eens in de stilte willen oplossen. 

Begeleiders:
Robbert van Bruggen en assistent(e)
Groepsgrootte:
max 12
Kosten en info:

Over de locatie:  Deze vierdaagse stilte-retraite vindt plaats op een van de nieuwe locaties waar Ineenhutjeopdehei.nl de komende jaren stilte-retraites wil organiseren; in het trainingscentrum Clarahuis naast een oud Capucijnenklooster uit 1640 (nu Avant Spirit) in Velp. Dit trainingscentrum bevat 12 eenpersoonskamers, grote meditatiezolder met uitzicht over de uiterwaarden, een centrale ruimte waar o.a. de maalrijtden gebruikt worden en voldoende sanitaire voorzieningen. Het klooster dat overigens niet meer wordt bewoond door de Capucijnen, ademt een nog steeds de energie van de eeuwenoude gemeenschap. Het klooster is enkele jaren gelezen verkozen tot 'stilste plekje van Nederland'. Het klooster en apart gelegen trainingscentrum zijn omringd door prachtige stille natuur. Niet alleen de kloostertuinen en het daarachter gelegen bos zijn heerlijke dwaalplekken, maar achter het trainingscentrum ligt ook een ven. Je wandelt zo de uiterwaarden van de Maas in.  

Download hier de brochure met verdere informatie incl informatie over de annuleringsregeling 

Locatie:
Velp/Grave, Clarahuis, naast Capucijnenklooster uit 1647
Disclaimer: Download